Šport

Ako cvičiť s diastázou

Máte už dlhší čas po pôrode ale ,,vystúpenému,, brušku sa akosi nechce stiahnuť? Je možné, že trpíte diastázou a ani ste o tom nevedeli. Pri diastáze nastáva oslabenie brušných svalov a v dôsledku neudržania váhy oporného systému vzniká ich rozostup. Za následok považujeme krivú chrbticu, ktorá prináša bolesti hlavne v driekovej oblasti. Vypuklé bruško, ktoré je neestetické a okrem toho skrýva zdravotné problémy. Zhoršené trávenie a peristaltika čriev a únik moču sú bežnými komplikáciami. Je tu ale svetielko na konci tunela. Vďaka správne zvoleným cvikom môžeme s diastázou zatočiť a dostať bruško do pôvodného stavu. 

spevnenie brušných svalov

Vyvarujte sa namáhavým cvičeniam typu sed- ľah. Napínate nesprávne svaly a rozostup ešte podporujete. Rovnako nie je vhodný cvik typu plank, nakoľko chrbtica nemá v strede tela správnu oporu, je vykonanie tohto cviku v správnej pozícii takmer nemožné. Dýchanie je ideálnou voľbou pre naštartovanie brušných svalov. Možno vám to príde vtipné ale práve tréning správneho dýchania je začiatočnými krokmi k úspechu. Nepotrebujete k tomuto cviku žiadne náčinie. Ľahnite si na chrbát. Nohy oprite o stenu v pravom uhle. Zhlboka sa nadýchnite a zatlačte do kolien. Tie zasa tlačte oproti rukám. Nie je to zložité cvičenie ale veľmi efektívne.

dychové cvičenia v sede

Na nápravu diastázy stačí cvičiť pár minút. Dýchanie bude typom bránicového dýchania. Teda vzduch tlačíme do brucha. Pozor! Bruško naschvál netlačíme do priestoru. Správnym nádychom sa zdvihne a napne samé. Ostatné cviky typu vákuum sú tiež vhodné na korekciu diastázy. Je dôležité neustále aktivovať brušnú stenu. Čo by mohlo byť ideálnejším prostriedkom ako samotné dýchanie. Okrem nápravy brušných svalov ale posilníte aj pľúca a zvýšite okysličenie mozgu. Bránicové dýchanie má veľa pozitív pre naše telo. Okrem fyzickej pohody a zdravia prináša aj úľavu od stresu a napomáha pozitívnej nálade.